The Low Carb Universe # LCU18 Mallorca

Eind november trok ik naar Mallorca om er met een ongelooflijke groep low carb-leaders van over de hele wereld te spreken. Wat een geweldige ervaring! (Bedankt Hanna en Bitte voor de organisatie van dit Low Carb Universe event!) Alle sprekers en aanwezigen deelden dezelfde overtuiging: koolhydraatbeperkt eten biedt tal van voordelen. Dat heeft wetenschappelijk onderzoek intussen meer dan eens aangetoond.

Het was fantastisch om met zo’n diverse groep mensen vanuit de hele wereld van gedachten te wisselen. De verbinding op zo’n moment is enorm groot. En het eten was fantastisch: low carb en gezond, met goede vetten en een mooie mix tussen volwaardige groenten en eiwitbronnen voor stabiele bloedsuikerspiegels.

Die week in Mallorca – en ik dus ook niet buiten de lijntjes kon kleuren met tussendoortjes – stond mijn bloedsuiker gemiddeld tussen 90 en 98 g/dl. Met 148mg/dl als hoogste waarde.

Fantastisch niet?

Wie wil er nu niet zo’n waarden op zijn FSL of zijn bloedglucosemeter!
Ik vertel jullie graag kort over de sprekers die aan het woord waren.

Belinda Fettke gaf het startsein van het event. Ze sprak over de evolutie van onze voedingsrichtlijnen door de jaren heen en hoe de voedingsindustrie stiekem ons leven binnensloop. Ze had het ook over “Lifestyle as Medicine” – en hoe dit onze toekomstige gezondheidskeuzes kan beïnvloeden! Als diabeteslifestylecoach was ik het dus op meer dan een vlak met haar eens.

Haar echtgenoot Gary Fettke vertelde over het proces dat de voedingsindustrie tegen hem had aangespannen en hoe hij die strijd eerder dit jaar gewonnen had. Eindelijk kon hij de gezondheidsvoordelen van (LCHF) Low Carb Healthy Fat-principes toelichten zonder angst voor schorsing.

Aseem Malhotra (Top Cardioloog Londen) en Tim Noakes (Zuid-Afrika) gingen hem al voor en dat toont aan dat steeds meer topdokters en wetenschappers geloven in de kracht van low carb eating.

Ik was ook heel blij om Dr Ann Childers te ontmoeten. Ann heeft als psychiater een bijzondere interesse in het terugwinnen van de fysieke en mentale gezondheid bij kinderen, adolescenten en volwassenen. Daarbij combineert ze de standaard psychiatrische zorg met de principes van voeding en slaap. Tijdens haar workshop over MBTI gaf ze meer inzichten over hoe we als persoon functioneren en welke rol onze psyche daarin speelt.

Het was geweldig om Andreas Eenfeldt, de Diet Doctor uit Zweden, voor de tweede keer dit jaar te mogen ontmoeten. Vorig jaar sprak ik hem in Brussel. (zie blog: Big food big pharma) Hij heeft de grootste lowcarb blog ter wereld en is een veelgevraagd spreker op gezondheidsevents.

Ivor Cummins sprak over cholesterol en het verschil tussen LDL / HDL. Als diabeten hebben we vaak té hoge cholesterolspiegels. Ivor lichtte de rol van de bloedvatwand toe en demonstreerde het schadelijke effect van koolhydraten op de glycocalyx – de binnenwand van de bloedvatwand-  én de gevolgen voor onze gezondheid. Zeer interessante informatie om bij je diabetesmanagement rekening te houden.

De volgende spreker was Vanessa Spina, @ketogenicgirl, die met haar uitspraak ‘dat de voedselpiramide de grootste piramidescenario-zwendel ooit is’ meteen mijn aandacht trok!
Haar verhaal: “Mijn leven veranderde volledig de dag dat ik het ketogene dieet ontdekte. Na jaren van zoeken en falen, vond ik met Keto eindelijk een methode die niet alleen mijn lichaam veranderde, maar ook mijn geest en ziel! De weegschaal gaf al sinds mijn tienerjaren meer dan 75 kg aan.

Door koolhydraatbeperkt te eten bereikte ik voor het eerst mijn droomgewicht, terwijl ik toch volop van heerlijke, vetrijke voedingsmiddelen en gezonde eiwitten genoot. Het ketogeendieet heeft ook in tal van ziektebeelden haar voordeel bewezen en mensen van epilepsie en type 2 diabetes genezen.’

Twee opvallende presentatoren hebben me met hun keynotes extra verrast.

De jonge Omaanse dokter Ali Irshad Al Lawati stak er voor mij met kop en schouders bovenuit. Hij werd als kinds gediagnosticeerd met type 1 diabetes en volgde jarenlang de ‘diabetesrichtlijnen’. Tot hij zichzelf als opgeblazen ventje niet meer vooruit kreeg. Rond diezelfde tijd kampten zijn vader en een vriend met type 2 diabetes en zag hij hoe hun gezondheid verbeterde door heel weinig koolhydraten te eten. Dat triggerde hem om dat buitenlandse voedingsconcept te onderzoeken. Zo kwam hij in aanraking met Dr. Richard Bernsteins ‘Type 1 diabeteswerk’ en zijn low carb advies en rule of small numbers.
Dr. Ali ging als stagiaire aan de slag bij Dr. Bernstein en Dr. Eric Westman. De twee Amerikaanse topdokters hebben niet alleen geholpen om zijn leven te redden. Ze hebben hem ook begeleid om zelf een ​​uitzonderlijke arts te worden op het gebied van type 1 diabetes.

In Oman, waar Ali gevestigd is, gelden er geen dieetrichtlijnen, dus kan hij Low Carb, Higher Protein, Healthy Fats aan zijn patiënten voorschrijven zonder angst voor regulatie! Zijn resultaten zijn, zoals je je kan voorstellen, verbluffend. Zijn verhaal raakte me enorm, omdat het uiteraard een kopie is van het mijne en we bovenal beiden dezelfde missie dragen. Uiteraard ben ik geen arts, maar we spreken vanuit dezelfde overtuiging en zijn onze persoonlijke oplossing buiten de klassieke richtlijnen gaan zoeken. En dat werkt zo goed dat we allebei tot 70% minder insuline nodig hebben en onze HbA1c tussen 5% en 6% ligt. Wie droomt hier niet van?  Andere T1 diabeten uit de zaal ervaarden dezelfde emotie en lieten hun traantjes de vrije loop … (zie video facebook)

Ook de Londense Darryl Edwards van “the Fitness Explorer” verblufte me. Wat een kanjer, die man is niet normaal wat een performance! Darryl verloor een tijdje terug zijn zus aan kanker, was slachtoffer bij de metro-aanslagen in Londen én is het levende bewijs dat een goede gezondheid niet uit 1 pijler bestaat.

Voeding alleen werkt niet! Beweging is minstens even belangrijk! Zijn ervaringen, zijn bewustzijn en zijn emotionele intelligentie werken aanstekelijk. Het leek alsof we elkaar al jaren kenden. De 8 leefstijlpijlers uit het Celebrate Life with Diabetes Leefstijlplan sluiten volledig aan bij zijn visie.

En ik ontmoette ik nog meer geweldige sprekers : – Arjun Singh Panesar & Charlotte Summers, mede-oprichters van www.diabetes.co.uk, – Ann Fernholm, –  Megan Ramos (IDM-programma met Jason Fung) – en Julia Tulipan.

Ik blik met een warm en tevreden gevoel terug op dit event en ik ben vereerd dat ik mijn passie met deze toppers kon delen. Mijn visie omtrent een “andere kijk op diabetes” werd hier wereldwijd gesteund.  Niet iedereen heeft de moed en het geduld om zelf op zoek te gaan.

Daarom vind ik het MIJN TAAK om dit met jullie in België te delen. Mijn kijk op diabetes is uniek.

Ik heb altijd gevoeld dat er meer mogelijk was. Ik ben er steeds in blijven geloven dat er nog meer mensen waren die op dezelfde manier met hun ziekte omgingen.

Dat er een heuse community bestaat die steeds groter wordt en als doel heeft om beter door het leven te gaan mét diabetes ?… Dat wist ik niet. Iedereen bepaalt zelf hoe hij in het leven met een tegenslag omgaat.

Ik heb ervoor gekozen om zelf op onderzoek te gaan … en niet te wachten tot de wetenschap ‘een cure’ gevonden heeft.  Ik hoop jullie te inspireren, te motiveren en te laten geloven dat een beter gereguleerde diabetes écht mogelijk is …  En daar geef ik jou de nodige tools voor.

🌸 It all starts with YOU 🌸

Wil jij dit ook ervaren? Boek dan hier je gratis kennismakingsgesprek en dan kijken we samen of ik iets voor jou kan betekenen.

Boek online je gratis kennismakingsgesprek
Leave a reply