Big Food and Big Pharma: Killing for profit 12 April 2018, mijn verslag

Rond 14u kom ik aan op het drukke plein “Place du Luxembourg” recht tegenover het Europees Parlement. Deze buurt herinnerde me aan een leuke studententijd. Het krioelde hier van het volk en een parkingplaats vinden was een grote uitdaging. Een beetje nerveus wandelde ik het grote gebouw binnen niet goed wetende wat er allemaal kon verwachten.

Toen ik het gebouw binnenwandelde ontmoette ik Dirk van Giel, een ex- type 2 diabeet die door het aanpassen van zijn levensstijl weer gezond in het leven staat.
Hieronder vind je het verslag dat ik over deze indrukwekkende persconferentie maakte.
Lees je mee? 

De hoofdboodschap van de conferentie:

“Voeding is de belangrijkste sleutel voor een optimale gezondheid”

Als ervaringsdeskundige en diabetesexpert was het me een waar genoegen om de leden van het discussiepanel persoonlijk de hand te kunnen schudden en met hen van gedachten te kunnen wisselen.
Wie was er aanwezig?
Dr. Aseem Malhotra, cardioloog en auteur.
Sir Richard Thompson, Professor of Evidence, University of Oxford.
Professor Hanno Pijl, Internist- endocrinoloog, Professor Universiteit van Leiden.
Sarah Macklin, Journalist en nutritionist.
Nathan GillMEP Wales.

Wat waren de topics en de conclusies?

Gezondheidszorg kost geld
Twee derde van de Britse bevolking heeft overgewicht. Tegen 2050 zullen deze getallen nog verdubbelen. Een derde van de kinderen onder 14 jaar heeft trouwens al overgewicht of is obees.
Het kost onze overheid massa’s geld aan gezondheidszorg en de kosten zullen blijven stijgen als we de bevolking niet bewuster maken over voeding.

We leven in een tijd waar snacks overal beschikbaar zijn. In tankstations, boekenwinkels, automaten en zelfs in het ziekenhuizen en sportclubs staan er op elk verdiep automaten met ongezonde snacks.
Mensen eten de hele dag door en nemen vaak medicijnen om hun kwaaltjes te maskeren of te onderdrukken. Chronische ontstekingen zijn het gevolg.

Het Pioppi-dieet
Het boek van Dr. Aseem Malhotra “The Pioppi diet” werd genoemd naar het Italiaans stadje Pioppi: the village where people forget to die. Het boek vormt de basis van deze persconferentie over gezonde levensstijl.
De hoofdboodschap die Dr. Malhotra wil overbrengen is: lifestylechanges give big surprises.

Het Pioppi-dieet, gebaseerd op het mediterraans dieet richt zich op gezonde vetten, onbewerkte koolhydraten, grote hoeveelheden verse groenten en fruit, noten, gezonde eiwitten, zeer weinig suiker en een glaasje rode wijn bij het avondmaal.
Hierdoor ervaren we langer een verzadigingsgevoel en snacken we minder tussendoor, waardoor de suikerspiegel stabieler is en constant blijft. Bovendien kan deze andere voedingstijl uw kans op hart en vaatziekten en kanker ernorm terugschroeven.
Het Pioppi-dieet, vormt de basis van de oplossing die mensen bewuster maakt. Stressreductie, beweging, Intermittent Fasten vormen de andere pijlers van deze gezonde nieuwe levensstijl.

Een studie in de Lancet van vorig jaar benadrukte dat de deelnemers die grote hoeveelheden olijfolie en noten consumeren meer gewicht verloren hadden dan de deelnemers die een lowfatdieet volgden. Hiermee werd het belang van gezonde vetten onderstreept.
Als diabetesexpert kan ik stellen dat deze manier mezelf ook enorm geholpen heeft om mijn diabetes type 1 onder controle te krijgen. Deze veranderingen in diabetesmanagement geven betere bloedsuikers en lagere insulinebehoeften. Persoonlijk hou ik niet zo van de term ‘dieet’. Het is een verandering in leefstijl en gewoonten, een verandering waarbij je geen calorieën telt en dus kan blijven eten tot je voldaan bent.
Diabetes
Suiker en onbewerkte koolhydraten beinvloeden de insulinelevels en leiden tot overgewicht.
Overgewicht en insulineresistentie zijn de nummer 1 voor hart- en vaatziekten en een precursor voor type 2 diabetes, hoge bloeddruk en sommige vormen van kanker.
Skin Health
Het mediterraans dieet is rijk aan omega 3, deze anti inflammatoire hulpstoffen helpen ons om huidontstekingen zoals eczeem, psoriasis en acne beter onder controle te houden, zegt Sarah Ann Macklin. Omega 3 versterkt de gezondheid van onze huid.

Dr Aseem Malhotra en Professor Hanno Pijl bestempelen suiker als het nieuwe roken.

Suiker is de hoofdstimulator in de stijgende cijfers van gewichtstoename en chronische ziekten. Het pannel trachtte ons deze nieuwe inzichten bij te brengen met wetenschappelijke onderbouwing. Ze willen graag met dit event een beweging op gang zetten die start in Engeland en zich verder kan verspreiden in Europa.

Ik ben alvast pro!

Na deze uiteenzetting kreeg ik heb de kans om met deze mensen een gesprek te voeren, alsook ermee op de foto te gaan.
Het was een fijn en overweldigend gevoel dat deze dokters ook achter mijn verhaal staan.
Ik vind het fantastisch hoe mijn persoonlijke zoektocht me tot deze mooie resultaten al heeft gebracht. Mijn doorzetting, wilskracht en overtuiging hebben er vast en zeker ook iets mee te maken. Een chronische ziekte zoals topsport en vraagt elke dag opnieuw discipline.

In 90% van de gevallen werd er gesproken over een oplossing voor diabetes type 2 maar ik ben het levende bewijs dat het ook voor type 1 ook werkt!
De insulinebehoefte blijft maar is hierdoor wel veel lager.

Het is dan ook mijn missie om hier in België, als nutritionist, diabetesexpert en leefstijlmentor mensen te begeleiden in hun proces naar stabielere suikerwaarden.
Dit event geeft me een extra duwtje in de rug en bevestigt alles wat ik in mijn studie Orthomoleculaire Geneeskunde, bij KPNI Belgium dit jaar geleerd heb.

Charlotte

Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.