Nelleke “Mijn HbA1c zakte naar 6%”

Hallo, mijn naam is Nelleke, 30 jaar oud, mama van Marjan en Liesbeth en gelukkig getrouwd met Ivan. Deze zomer heb ik reeds 25 jaar diabetes type 1. Als kind was het af en toe wel zoeken hoe ik ermee moest omgaan, vooral tijdens de puberteit. Omdat ik niets anders kende, heb ik die heftige periode toch goed doorstaan, al was een HbA1c van 8% geen narigheid. Ook had ik af en toe last van epileptische aanvallen tijdens een hypoglycemie. Vaak heel moe zijn was best een vervelende bijwerking van de medicatie. Gelukkig kwamen de aanvallen minder voor naarmate de jaren verstreken en mocht ik de medicatie stopzetten.

Na de puberteit begon ik meer op mijn voeding te letten, ik at wat ik toen dacht dat “gezond” was. Tot ik het boek “De voedselzandloper” van Kris Verburgh begon te lezen in 2011. Ik begon koolhydraatarm te eten, verloor op korte periode 15kg, mijn HbA1c zakte naar 6%,… Na mezelf hier meer in te verdiepen, startte ik een opleiding om herborist te worden en zo vond ik een job in een biowinkel waar ik in de herboristerie met dieetafdeling kon werken. Mensen met diabetes werden spontaan mijn kant opgestuurd, maar ik stond totaal niet achter de producten in de rayon “suikervrij”. Ik kreeg meer en meer kennis over supplementen, superfoods, gezonde alternatieve voeding en experimenteerde zelf met kruidencomplexen voor diabetespatiënten. Een orthomoleculaire opleiding begon na een paar jaar ook te lonken en dit jaar studeer ik af als orthomoleculaire gezondheidsconsulente.

Net toen ik dacht dat het leven als diabetespatiënt al hectisch genoeg was en ik het onder controle kon krijgen met suppletie en aangepaste voeding, werd het nog een extra uitdaging tijdens de zwangerschappen èn de periode na de bevalling. De hormonen speelden parten en ik moest mijn insuline continu aanpassen. Koolhydraatarm eten was toen ook mijn redding. Mijn HbA1c schommelde tussen 5,3% en 5,7%, dus ik kon niet klagen. Tijdens de tweede zwangerschap was het een “walk in the park” omwille van de ervaring en het gebruik van de freestyle libre…

Tijdens mijn tweede zwangerschap was ik gestart met de opleiding orthomoleculaire en nam ik deel aan een congres. Toen leerde ik Charlotte kennen die naast mij zat in de zaal. Haar scanner lag op de tafel en ik dacht “dit kan geen toeval zijn”. Ik legde de mijne er naast en we moesten beiden even lachen. Nadat we contact zijn blijven houden, heb ik kunnen volgen hoe zij zich heeft ontpopt tot diabeteslifestylecoach en sta ik in verwondering hoe ze dat heeft klaar gekregen. Ik kan dus wel zeggen dat ze een voorbeeld is waar ik naar op kijk.

Mijn grootste uitdaging momenteel is de tijd vinden om gezonde voeding klaar te maken. Soms vergeet ik mezelf in alle drukte van het gezinsleven en grijp ik niet op tijd in bij een hypo of hyper en overcompenseer ik met de bijhorende schommelingen. Ik doe nu aan intermittent fasting en dat geeft al veel vrijheid wat betreft ontbijt overslaan èn het geeft een stabielere bloedsuikerspiegel. De coaching van Charlotte komt zeker van pas. De kennis is er wel bij mij, maar de willpower ontbreekt soms. De coaching stimuleert, inspireert, … en geeft me een extra duwtje in de rug.

Momenteel heb ik nog geen enkele complicatie omdat mijn HbA1c altijd goed staat. Algemene mentale gezondheid is sterk gelinkt aan stabiele bloedsuikerspiegels en dat zou ik toch wel tip top willen houden. Mindset is dus cruciaal. Mezelf vaker een meditatie gunnen, af en toe een boswandeling doen en binnenkort terug gaan sporten... Stressreductie begint uiteraard bij jezelf, maar een steuntje in de rug is bij iedereen welkom in deze maatschappij. Gelukkig ben ik altijd kritisch genoeg wat betreft mijn suikerspiegel goed houden.
Mijn TIR; “Tijd binnen doelbereik” op mijn scanner zo hoog mogelijk houden is vaak een sport op zich. Als dit niet boven 90% is, denk ik onmiddellijk: werk aan de winkel!

 

 

 

Leave a reply