Ga terug

Home made noten en zaden mix voor ontbijt

Ingredienten

  • 150 g notenmix (kies zelf waar je zin in hebt: walnoten, pecannoten, hazelnoten, amandelnoten,... er is een ruime keuze)
  • 20 g glutenvrije havervlokken (Ik laat de haverlokken uit mijn recept)
  • 50 g pompoenpitten ongeroosterd
  • 50 g zonnebloempitten ongeroosterd
  • 50 g kokosvlokken
  • 35 g sesamzaadjes
  • 35 g kokosschilfers
  • 35 g lijnzaadjes
  • 6 tl psylliumvezels (deze doe ik er pas op het einde bij)
  • 2 tl kaneel
  • 1 snufje zee- of roze Himalayazout
  • 30 g kokosolie
  • 1 tl vanille poeder of speculaaskruiden

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 140 graden en leg een vel bakpapier op een grote bakplaat. Doe de gemengde noten in een keukenmachine en pulseer even kort om de noten grof te hakken of doe zoals ik en breek ze zelf met de hand. 

  2. Doe ze vervolgens in een grote kom en voeg de havervlokken en alle andere ingrediënten behalve kokosolie, psylliumvezels en vanillepoeder toe. Roer alles even goed door elkaar. (ik laat voor mezelf de havervlokken er volledig uit, dan blijft mijn bloedsuikerspiegel erg stabiel)

  3. Zet de kokosolie in een hittebestendig schaaltje in de voorverwarmende oven om te smelten. Wanneer de kokosolie gesmolten is voeg je nog wat vanillepoeder toe en roer je dit goed door elkaar. Giet het vervolgens over de andere ingrediënten en roer goed om, zodat iedere noot en vlok nat is. Dit schep je op het bakpapier in een dunne, gelijkmatige laag.

  4. Bak deze noten en pittenmix in circa 30-35 minuten goud- bruin en knapperig (het wordt pas echt knapperig wanneer het afkoelt). Roer de granola iedere 10 minuten even grof om. Dit is heel belangrijk, anders verbrandt het. Dit is je basis granola, de psylliumvezels voeg ik nu pas toe om de nutritionele waarde te behouden. 

  5. Serveer deze vervolgens met vers seizoensfruit naar keuze. Ik verkies fruit met een lage glyschemische index zoals rood fruit. Neem eens een granaatappel, passievrucht of een verse vijg, de boodschap is : varieer!