Home made noten en zaden mix voor ontbijt

Weg met de gekochte granola’s en muesli’s uit de winkel …  Welkom ‘homemade’. Ik verkies steevast mijn glutenvrije noten en zaden granolamix, deze bestaat uit de voor mij lekkerste ingrediënten en is daarnaast rijk aan gezonde vetten en eiwitten.

De reden waarom ik geen granola’s meer koop, is dat hierin vaak verborgen suikers zitten. Ook al zijn het natuurlijke suikers zoals ahornsiroop of agave, mijn bloedsuikerspiegel bereikt dan hoge pieken en is dus helemaal in de war. Been there, done that. Vervangsuikers, blijven suikers en ook hiervan gaat je bloedsuikerspiegel stijgen.

Wil je graag een versie maken voor elke dag? Dan laat je best alle toegevoegde suikers (ook de natuurlijke) wég. Uiteraard smaakt het dan iets minder zoet maar daarom zeker niet minder lekker. Met wat seizoensfruit erbij smaakt dit nog zo lekker.

Home made noten en zaden mix voor ontbijt

Ingredienten

  • 150 g notenmix kies waar je zin in hebt: walnoten, pecannoten, hazelnoten, amandelnoten,...
  • 20 g glutenvrije havervlokken
  • 50 g pompoenpitten ongeroosterd
  • 50 g zonnebloempitten ongeroosterd
  • 50 g kokosvlokken
  • 35 g sesamzaadjes
  • 35 g kokosschilfers
  • 35 g lijnzaadjes
  • 6 tl psylliumvezels
  • 2 tl kaneel
  • 1 snufje zee- of roze Himalayazout
  • 30 g kokosolie
  • 1 tl vanille poeder of speculaaskruiden

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 140 graden en leg een vel bakpapier op een grote bakplaat. Doe de gemengde noten in een keukenmachine en pulseer even kort om de noten grof te hakken of doe zoals ik en breek ze zelf met de hand. 

  2. Doe ze vervolgens in een grote kom en voeg de havervlokken en alle andere ingrediënten behalve kokosolie en vanille poeder toe. Roer alles even goed door elkaar. 

  3. Zet de kokosolie in een hittebestendig schaaltje in de voorverwarmende oven om te smelten. Wanneer de kokosolie gesmolten is voeg je nog wat vanillepoeder toe en roer je dit goed door elkaar. Giet het vervolgens over de andere ingrediënten en roer goed om, zodat iedere noot en vlok nat is. Dit schep je op het bakpapier in een dunne, gelijkmatige laag.

  4. Bak deze noten en pittenmix in circa 30-35 minuten goud- bruin en knapperig (het wordt pas echt knap- perig wanneer het afkoelt). Roer de granola iedere 10 minuten even grof om. Dit is heel belangrijk, anders verbrandt het. Dit is je basis granola. 

  5. Serveer deze vervolgens met vers seizoensfruit naar keuze. Ik verkies fruit met een lage glyschemische index zoals rood fruit. Neem eens een granaatappel of passievrucht of een verse vijg, de boodschap is : varieer!  

Leave a reply