Een gezondere en gelukkigere levensstijl, met en zonder diabetes

NZV

Gezond en gelukkig leven mét diabetes, het kan! Met kleine, slimme aanpassingen in je levensstijl ligt het binnen jouw handbereik. Ook wie géén diabetes heeft, plukt hier de vruchten van. Diabeteslifestylecoach Charlotte Pots heeft zelf diabetes en helpt nu ook andere diabetici om zich beter in hun vel te voelen.

Hoe het allemaal begon

Voor velen voelt diabetes als een loodzware strijd. En eerlijk? Er is een tijd geweest dat ik er ook zo over dacht. Toen ik op mijn 14 de diagnose diabetes type 1 kreeg, vertelden de artsen me dat ik alles mocht blijven eten. ‘Het liefst light en 5 keer per dag, mét uiteraard de aangepaste insulinedosis.’ Zo simpel was het niet voor mij. Mijn bloedsuikerspiegel schoot dagelijks alle kanten uit. Mijn gemoed en zelfvertrouwen volgden. De dagelijkse ritten op de glucoserollercoaster zogen me leeg. Na jaren worstelen ging in 2016 het licht uit. Een heftige periode, maar ook de start van een boeiende ontdekkingsreis die mee dwong om mijn gezondheid weer in handen nemen. Ik ging op zoek en schoolde me om tot orthomoleculair gezondheidsexpert en NLP- en lifestylecoach. In het klassieke zorgsysteem vond ik niet de steun die ik zocht.  Ik miste een supporter, iemand die mijn pijn écht kon voelen in het leven mét diabetes. Want met diabetes is het toch altijd nét iets anders.

Ik ontdekte tijdens mijn eigen zoektocht mijn diepste missie: andere lotgenoten helpen om hun gezondheid weer op de rails te krijgen. Het eenzame parcours dat ik zelf heb moeten afleggen, wil ik hen besparen. Met de juiste tools, extra kennis en mentale support ligt een waardevol diabetesleven binnen ieders handbereik.

Welke score zou jij je gezondheid geven?

Ga je voor een zesje (“niet ziek”), voor een acht of hoger? Dat cijfer vertelt veel. “Niet moe” is niet hetzelfde als “vol energie”. “Niet ziek” betekent iets compleet anders dan “gezond”… De diagnose ‘diabetes’ is overweldigend. Het voelt als een mentaal trauma dat je elke dag meedraagt. Diabetes is topsport en vraagt je volle aandacht, zonder vrije dag. Pas als je je optimaal fit voelt, kan je alles uit het leven halen.

Stabiele bloedsuikers zijn belangrijk, maar dat er meer nodig is, blijft te vaak onder de radar. Dankzij insuline is diabetes al lang geen dodelijke ziekte meer. Medicatie blijft een belangrijke bondgenoot, maar is lang niet de enige tool in je gereedschapskoffer. Door er zélf voor te zorgen dat je bloedglucose niet te snel stijgt, zal je vanzelf minder insuline nodig hebben. Kleine levensstijlaanpassingen hebben een groot effect, ook bij zwangerschapsdiabetes, prediabetes en diabetes type 2. Je gezondheid weer op de eerste plaats zetten, kan ervoor zorgen dat jij voortaan met minder (of zelfs helemaal geen) medicatie verder kan. En daar varen jij én het gezondheidssysteem wel bij. Ben je er klaar voor?

instagram-NVZ

7 tips om je te helpen

1 – Haal de beste voeding uit de natuur

Diabetes of niet: wat je in je mond stopt, heeft een instant effect op je bloedsuikerspiegel. Voedingskeuzes spelen dan ook een grote rol bij diabetesmanagement. Kiezen voor de voeding die bij je lichaam past, brengt je bloedsuikerspiegel, je medicatiedosis én het risico op complicaties omlaag. Hoe je dat doet?

  • Onthoud dat de natuur jouw meest gezonde voedingsleverancier is.
  • Vul je bord vooral met natuurlijke en onbewerkte voeding (groenten, wat fruit, noten, pitten en zaden, gevogelte, eieren en vis). En kies voor pure voeding. Echte voeding in plaats van pakjes en zakjes.
  • Eiwitten en gezonde vetten zijn belangrijke energiebronnen in je nieuwe voedingspatroon.
  • Hoe gevarieerder je eetpatroon, hoe meer gezondheidsvoordelen je uit je voeding haalt. Vitaminen en mineralen zijn belangrijk voor een energierijk leven.

Die ommezwaai vraagt extra moeite en discipline, maar je merkt al snel een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Maar eens je weet wat je moet doen, kan jij dit ook!

2 – Beweeg en boost je insulinegevoeligheid

Dat beweging belangrijk is voor onze gezondheid, weten we allemaal. En toch beweegt bijna niemand voldoende. Bij diabetes is regelmatig bewegen zelfs nog belangrijker. Het doet je gevoeligheid voor insuline toenemen, waardoor jij minder medicatie nodig hebt. Elke dag naar de fitness hollen? Zo ver hoef je niet te gaan. Met een dagelijkse wandeling of wat krachtoefeningen en eenvoudige tips die je hartslag verhogen, kom je al een heel eind.

3 – Leer kansen zien

Pas wanneer je doelen helder zijn, kan je werken aan verandering. Wat wil JIJ anders zien? Misschien mis je structuur in je leven of voel je je alleen staan? Oude patronen door nieuwe vervangen doe je niet van vandaag op morgen. Stappen zetten lukt trouwens beter met een supporter aan je zijde. Ga op zoek naar een dia-buddy. Iemand die weet welke impact een chronische ziekte heeft en je zonder woorden begrijpt. Wil je meer? Een diabetescoach kan je helpen om de knelpunten in jouw leven bloot te leggen en samen een plan van aanpak uitdokteren.

4 – Vervang inspanning door ontspanning

Wie niet voor zichzelf zorgt, kan onmogelijk voor anderen zorgen. In onze druk-druk-druk-maatschappij is zelfzorg helaas geen evidentie. Onze overvolle agenda brengt een voortdurende productie van stresshormonen met zich mee die je lichaam flink onder druk zetten en dus ook je bloedsuikers. Wie niet op tijd ingrijpt, dreigt uit te vallen, burn-out ligt onder ieders bed. Dat moet anders. Bij diabetes brengt stress nog een extra probleem met zich mee. Studies hebben aangetoond dat stresshormonen je bloedsuikerspiegel doen schommelen. Net als de neveneffecten van stress trouwens: slecht slapen, maaltijden overslaan, alcohol- en medicatiegebruik… Tijd voor actie! Of liever: tijd om misschien op de rem te gaan staan.

Tip: Wil je met je leefstijl aan de slag en met enkele eenvoudige tips meer inzicht krijgen in hoe je jouw HbA1c kan verlagen?

Download hier het gratis magazine en ontdek wat jij vandaag zelf kan doen!

5 – Een goede nachtrust voor een goede insulinewerking

Wist je dat je stofwisseling volgens een dag-nachtritme werkt? Overdag is je insulinegevoeligheid hoger dan ’s nachts (logisch, want overdag heeft je lichaam meer insuline nodig om voeding te verwerken). Een knap maar niet onfeilbaar systeem. Een verstoorde nachtrust haalt dit natuurlijke ritme namelijk uit evenwicht en zorgt voor onstabiele bloedsuikerwaarden. Zelfs 1 slechte nacht laat zich voelen. Slaaptekort beïnvloedt ook je eetlust: al na een paar slechte nachten stijgt je zin in zoete en vette snacks. Dat verklaart waarom slechte slapers vaker met overgewicht kampen. Neem slaapproblemen altijd ernstig en zorg voor een goed evenwicht tussen activiteit en rust.

6 – Samen staan we sterk

Diabetes heb je niet alleen. Het beïnvloedt ook het leven van je partner, je kinderen, je familie en vrienden. Hun steun is meer dan nodig. Je verdient jouw eigen dreamteam: een kring van supporters die je steunen en met je meedenken. Een positieve omgeving brengt rust in je hoofd en maakt je gelukkig. Ook het omgekeerde is waar. Energievretende relaties zuigen je leeg en kunnen zelfs lichamelijke klachten met zich meebrengen. Wees er alert voor.

7 – Hormonen: evenwicht als sleutel

Hormonen houden ons lichaam draaiende. Ze sturen je organen aan en regelen belangrijke lichaamsprocessen. Bij heel wat aandoeningen ligt een hormonaal tekort of onevenwicht aan de basis. Ook bij diabetes. Terwijl er maar liefst vijf hormonen zijn die de bloedsuikerspiegel kunnen verhogen, is er maar eentje sterk genoeg om precies het tegenovergestelde te doen: insuline. Wat jij in je mond stopt, bepaalt hoeveel insuline je lichaam nodig heeft. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, maar ook langdurige stress kan de werking van hormonen onder druk zetten. Voeding, beweging en stressreductie spelen een cruciale rol om die hormoonhuishouding weer in evenwicht te brengen.

Door met een andere bril naar diabetes te kijken, zie je de keuzes en kansen in het leven weer. Want die zijn er in overvloed! Een gelukkig leven met diabetes type 1 is mogelijk. Bij diabetes type 2 kan je de klok zelfs terugdraaien.

It all starts with you!

Maar je hoeft het niet alleen te doen. Voel je dat je naast je vaste doktersbezoeken meer steun nodig hebt? Wil je graag persoonlijke begeleiding van iemand die vanuit ervaring écht weet wat het is en begrijpt waarom je bloedsuikerspiegel doet wat hij doet? Praat dan met een diabetescoach. Die kan je net dat duwtje in de rug geven, waardoor het je wél lukt om je diabetes in toom te houden. En volop in je kracht te staan mét diabetes.

Op Instagram en Facebook deel ik heel wat nuttige tips en informatie. Jouw dagelijkse stok achter de deur om die verstoorde bloedsuikerspiegel in balans brengen! Volg mij gerust via ‘Diabeteslifestylecoach’. Wil je graag meer weten, neem dan zeker ook een kijkje op de website www.diabeteslifestylecoach.be

Twijfel je of jij diabetes hebt?

Het gezondheidskompas is een webapplicatie waarmee je kan testen wat je risico is op diabetes en hart- en vaatziektes en waarop je kan letten voor een gezondere levensstijl. Op basis van de resultaten verwijst het kompas je indien nodig door naar de huisarts voor risicofactoren die verdere opvolging nodig hebben.

 

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Een écht online magazine VÓÓR en DÓÓR diabeten.
Het EERSTE én het mooiste DIABUDDY MAGAZINE van België en Nederland.
Met als doel jou goed te laten voelen, beter voor jezelf te zorgen en te verbinden met gelijkgestemden.
Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?

 

 

Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.