Mijn DiabetesLifestyle Magazine al gelezen?

Met trots stel ik jou het eerste DiabetesLifestyleMagazine voor in België.
Download Het Diabeteslifestylemagazine hier.
Hierin staan 7 tools die mij erg veel geholpen hebben naar een beter diabetesmanagement.

In het DiabetesLifestyleMagazine vind je 7 tools die jou ook op weg kunnen helpen naar een betere HbA1c rekening houdend met stabielere bloedsuikerwaarden tijdens de dag. Uiteraard bestaan er nog meer mogelijkheden, maar met deze 7 tools wil ik je tonen hoe je zélf aan de slag kan gaan en met eigen kracht je gezondheid in handen neemt.

Tijdens mijn coachingssessies ontmoet ik vaak mensen die door hun diabetes helemaal de weg kwijt zijn. Die de zin in het leven verloren en zich laten verlammen door hun ziekte en die onstabiele bloedsuikers.
Been there done that. Nu weet ik dat het anders kan!

 

Don’t let your diabetes be an excuse,
let it be your motivation

 

HbA1c is een maatstaf die ons helpt om de glucoseregeling beter in kaart te brengen. Het geeft je een overzicht van je gemiddelde bloedglucosewaarden van de laatste 3 maanden.
Het is belangrijk om je HbA1c stabiel en zo laag mogelijk te houden om acute en chronische complicaties op termijn te voorkomen.
Maar wanneer je enkel rekening houdt met het cijfer an sich kan je soms bedrogen uitkomen. Drie mensen met eenzelfde HbA1c (bv. 7%) kunnen alledrie een heel andere glucoseregeling hebben.
Waar de ene persoon blij is met min of meer stabiele glucosewaarden, bereikt een andere deze HbA1c met extreem veel bloedsuikerschommelingen en heeft een derde persoon flatlines tijdens dag en nacht, te vergelijken met een niet-diabeet.

Daarom is het belangrijk om rekening te houden met 2 extra waarden:

1. De TIR, Time in Range

Hoeveel van je tijd heb je een normale glucosewaarde?
Ik stel mijn pomp in tussen 75mg/dl en 140mg/dl, wat ervoor zorgt dat mijn marge niet zo ruim is maar dit kan je best overleggen met je arts of diabetesverpleegkundige en kijken welke range er best past bij jou.

2. Je CV, coëfficiënt van variatie

Hoeveel van de tijd zit je met je glucosewaarde buiten je TIR?
Omdat beelden meer zeggen dan woorden, verduidelijk ik dit met onderstaande grafieken van 3 verschillende personen met toch dezelfde HbA1c van 7% of een gemiddelde van 154mg/dl.

 

Welke grafiek wil jij, mocht je kunnen kiezen?


HbA1c van 7,1%

HbA1c van 5,4%

Deze week ging ik op controle in het OLV ziekenhuis bij mijn endocrinoloog. Ik vind het altijd wel erg leuk om met haar een babbeltje te slaan.
Zoals elk van jullie ook wel weet, is het laboresultaat telkens weer wat afwachtend en ook wel een beetje spannend. Het lijkt alsof we naar een of andere diploma uitreiking moeten, waar we te horen krijgen of we goed of niet gepresteerd hebben.

Toen ik gisteren het de labowaarden te horen kreeg was ik best GELUKKIG met mijn HbA1c-resultaat van 5.7%.
Ik wil hier echter wel iets aan toevoegen : dit komt ABSOLUUT NIET plots en vanzelf. Om deze waarde te bereiken heb ik het voorbije jaar al zeer veel inzet en moed en onderzoek bij elkaar gehaald maar hier ben ik écht trots op en zij als arts kan die enkel maar toejuichen (bloos 😊). Ik bruis weer van energie en voel me hierdoor echt terug gelukkig.
Niet enkel bij mezelf maar ook de klantjes die ik coach halen steeds betere resultaten.
Practice what you preach zeggen ze … Hiervan krijg ik zoveel energie! Elk individu dat ik kan helpen maakt me elke dag iets gelukkiger én bovendien worden we er beiden gezonder van. #lovemyjob

Dit is mijn grafiek van de laatste 3 maanden 

Samengevat:
Het HbA1c-gehalte blijft uiteraard een zeer belangrijk meetinstrument bij diabetesregulatie. Maar we weten nu ook dat het belangrijk is om de bloedglucosewaarden vlak na een maaltijd binnen de perken te houden. Check je waarden dus het best ook post prandiaal (na de maaltijd).
Is deze té hoog, dan zal je behandeling door je arts dienen bijgesteld te worden. Dit kan dus ook het geval zijn bij mensen waarbij de HbA1c relatief goed is.

Het bereiken van normale bloedglucosewaarden voor én na een maaltijd is, naast een goede HbA1c, van vitaal belang om late complicaties te voorkomen.

Mijn ervaring heeft me geleerd dat de grootste verandering er kwam als ik aan de slag ging met ‘voeding’ want deze zette mijn bloedsuikerspiegel voortdurend op zijn kop  …
Hierover schreef ik eerder deze  blog (Koolhydraatarm werkt)

It all starts with you…

Download Het Diabeteslifestylemagazine hier

1 Comment
 • Ruth Lauwaert
  Posted April 7, 2019

  Hé Charly,

  Goed bezig jong! PROFICIAT!!

  Kan je mij zo’n exemplaarke bezorgen aub?

  Thanx,
  Ruth

Leave a reply